Algoritmikus BETT ’23

Photon
CleverBlocks
CleverBlocks Ozobottal

A londoni BETT Show a világ egyik legnagyobb oktatástechnológiai eseménye, amely 1985 óta kerül megrendezésre. A 2023-as kiállításon több mint 600 kiállító mutatta be az oktatás digitális újdonságait, technológiáit és szolgáltatásait a mintegy 30 ezer látogatónak. A BETT Show-nak számos célja van, többek között az oktatási intézmények és a technológiai cégek közötti kapcsolatok erősítése, a pedagógiai innovációk bemutatása, valamint az oktatási piac trendjeinek megismerése.

A programozás és a robotika alap

Meg kell érteni, hogy a programozás nélkülözhetetlen, eszköz a világ megértéséhez és alakításához, úgy, ahogyan az írás/olvasás, számolás, az idegen nyelvek ismerete is az. A BETT Show legerősebb témája néhány éve egyértelműen a programozás és az ahhoz kapcsolódó tevékenységek támogatása. Nagyon sok gyártó jelent meg technikai megoldásokkal és számos tananyag, illetve szoftver is felbukkant a kódolás-programozás tanításához, tanulásához.

Az idei kiállításra jellemző volt, hogy a már bevált, az iskolai gyakorlatban (főleg az Egyesült Királyságban) meghonosodott eszközök bár jelen voltak, de túl voltak azon, hogy értékeikről meggyőzzék a közönséget. Jelen volt a Micro:bit Foundation, amelynek standján idén is hong-kongi gyermekek mutatták be projektjeiket, de maga a micro:bit egy sereg más termékben jelen volt – ismertsége és elismertsége méltán töretlen. Ugyanígy kell említenünk az Arduinot, a Raspberry PI-t és a LEGO-t.

A legtöbb termék az alábbi területeket célozta meg: robotika, programozás, IOT és okosotthon típusú megoldások, problémamegoldás, alkotómunka, oktatási célú ipari robotok, mesterséges intelligencia, programozási környezetek, tananyagok. A felsorolás korántsem teljes, hiszen rengeteg termék létezik, lefedve az összes korosztályt az óvodától a felsőoktatásig. A BETT Show egyértelmű üzenete, hogy a programozás mindenki számára fontos és szükséges terület, nem véletlenül része évek óta a DigComp állampolgári digitális kompetencia keretrendszernek.

Marty robot
Marty robot

Mesterséges intelligencia

ChatGPTHiába van jelen évek óta a mesterséges intelligencia (MI) a mindennapokban is, de a ChatGPT megjelenésével ez a fogalom milliók számára vált láthatóvá. A MI minden tekintetben egy hype-folyamat csúcsa közelében van, ezért az oktatási megoldások is szükségesnek érzik hangsúlyozni a használatát. Az arc- és képfelismerés eddig is jelen volt, de nem szükséges ismernünk a működését ahhoz, hogy használjuk. Vannak azonban olyan területek, ahol elengedhetetlen a MI-alapok ismerete annak érdekében, hogy kihasználjuk az előnyöket és elkerüljük a hátrányokat, valamit az is fontos, hogy minél többen tisztában legyenek azzal, hogy a digitális világ működésében a mesterséges intelligencia már megkerülhetetlen.

A BETT Show-n a MI több vonatkozásban is megjelent: tartalomelőállítás, azaz tananyagok és feladatok készítése, tartalomellenőrzés, plagizálás megállapítása, a MI működésének oktatása.

A tartalomelőállítás területén vannak pozitív és negatív tapasztalatok is, de jelenleg sokan vannak az önjelölt szakértők, akik sokszor bátor jóslatokba bocsátkoznak. Talán érdemesebb figyelemmel követni a folyamatokat és több tény ismeretében kialakítani az álláspontunkat. Jelenleg az egyszerűbb, tesztjellegű feladatok tömegét lehet generálni automatikusan, azonban a hibák mellett a fő gond, hogy egy olyan feladattípust támogat az MI, amelyre szükség van ugyan, de túl van értékelve már most is.

A BETT Show egyik érdekessége egy lengyel termék egyik készlete volt. A Photon egy robotból, egy applikációból és egy terepasztalból áll. Ezek az eszközök, kiegészülve egy tablettel különböző témák tanulását segítik. Az egyik csomag a mesterséges intelligencia rendszerek taníthatóságát (gépi tanulás) mutatja meg a gyermekek szintjén úgy, hogy a Photont is be kell tanítani pl. szövegek, képek felismerésére. A robot külön is kapható és összesen 7 féle csomagot lehet megvásárolni hozzá (korai fejlesztés, szociális-érzelmi tanulás, ökológia, mesterséges intelligencia, fizika, saját nevelési igények, robotika és kódolás).

Photon
Photon robot

További BETT-fotók itt és itt.