Jamboard-alternatívák

Jamboard tábla
Jamboard tábla

A Google nem sokat vacakol a szomorú hírek közlésével. 2023 őszén közölték, hogy az igen népszerű Jamboard szolgáltatást 2024 végén végleg lekapcsolják. A felhasználóknak küldött üzenetben ezt írták: “2024. október 1-jétől egyetlen platformon (sem böngészőben, sem iOS-en, sem Androidon) nem fog tudni új Jameket létrehozni, és a meglévőket sem szerkesztheti. 2024. október 1. és 2024. december 31. között „csak megtekintés” üzemmódba kerül az alkalmazás. Ez idő alatt továbbra is készíthet biztonsági mentést a Jamboard-fájlokról.

Mielőtt vette volna kalapját a nagy szolgáltató, három alternatívát is felajánlott a felhasználóknak. A Google által ajánlott alkalmazások a FigJam, a Lucidspark és a Miro. Nézzünk körül, hogy ezekkel vagy más alkalmazásokkal tudjuk-e pótolni majd a Jamboardot!

Miért szerettük a Jamboardot?

Az utódjelölteket és az alternatívákat úgy tudjuk megítélni, ha átgondoljuk, mit kedveltünk a Jamboardban:

 • teljes ingyenesség olyankor, amikor egyre kevesebb ingyen ebéd van,
 • egyszerű használat és rövid tanulási görbe,
 • kiváló integráció meglevő szolgáltatásokhoz,
 • tanári munka és tanulói tevékenységek támogatása,
 • szinte minden korosztálynak megfelelő eszköz.

Figma – FigJam

Figma

A Google által is elsőként ajánlott eszköz a Figma egy, a Canva-hoz hasonló komplex alkalmazás, amely rengeteg feladatban képes segíteni. Maradjunk a tárgynál, így most a FigJam nevű táblákról lesz szó:

 • rengeteg sablon közül lehet választani,
 • az eszköztár elképesztően gazdag: rajzolás, önálló cetlik, elmetérkép, mesterséges intelligenciával segített jegyzetelés vagy közös gondolkodás (Jambot), táblázatok, matricák, bélyegzős visszajelzés, stopper, háttérzene
 • megosztás meghívással és linken keresztül, publikáció,
 • seregnyi widget áll rendelkezésre, amit a táblára tehetünk, ilyen a MI-támogatású Jambot, a szavazás, kockadobás.

Ezen felül van asztali alkalmazás is, de ami a legfontosabb, hogy a Figma ingyen adja a Professional csomagját oktatóknak és tanulóknak, így nehéz olyan helyezetet mondani, amiben tud az eszköz segíteni. Az igénylés könnyű és a válasz azonnali.

Vélemény: angol nyelvű, ingyenes, nagyon komplex eszköz, kiváló választás.

FigJam
FigJam

A Google által ajánlott Miro és Lucidspark is kitűnő eszközök, de az ingyenes csomaggal korlátozottan használhatók. A Web whiteboard by Miro (https://webwhiteboard.com/) például egy egyszerűen kezelhető, angol nyelvű fehértábla alkalmazás jó funkciókkal, de ha menteni akarjuk a munkát, akkor már a Mironál találjuk magunkat. A Miro-nál van lehetőség ingyenes tanári hozzáférést igényelni, de igazolni kell a tanári státuszt ezen az oldalon.  

Canva

A Canva régóta dinamikusan fejlődik, megszámlálhatatlanul sok funkciója van és tanároknak ingyenes a prémium csomagja, a Pro. A Jamboard alternatívája a Canva Táblák funkciója, amely a megszokott módon, sablonok alapján tervezhető.

Néhány fontosabb jellemző:

 • sokféle sablon, amely az oktatáshoz is használható,
 • megosztási lehetőség linken és meghívón keresztül,
 • jegyzetelés az előadói nézetben,
 • időmérő (stopper),
 • a Canva teljes szerkesztői palettája (benne MI alkalmazások is),
 • több oldal kezelése.

A Canva-t nagyon sokan ismerik és használják, de eddig főleg az alkotás eszközeként gondoltunk rá, itt az ideje másként is tekinteni rá.

Vélemény: magyar nyelvű, ingyenes, sokoldalú eszköz, nagyon jó választás.

Canva Táblák
Canva Táblák

MS Whiteboard

A Microsoft Whiteboard a Microsoft 365 csomag része (tehát ez sem ingyenes) és hozza a kötelezőt online formában is és a Teamsben is használható.

Pár fontosabb funkció:

 • ez az alkalmazás is tartalmaz sablonokat, habár (nekem) kissé darabos a használata és túlságosan elő vannak “készítve”,
 • megvannak a szokásos rajzeszközök, a bélyegzős véleménynyilvánítás, vonalzó,
 • a tábla különböző pontjaihoz rendelhető komment,
 • hasznos funkció, hogy képeket (Bing keresővel is), videókat, dokumentumokat és linkeket  is be lehet illeszteni,
 • a táblák bekerülnek a saját tartalmak közé.

A Microsoft 365 sokak számára elérhető ingyenesen, számos jól ismert applikáció van a palettán, ezek egyike a Whiteboard, ami a Jamboard távozásával további lendületet kaphat. 

Vélemény: magyar nyelvű, a M365 előfizetés része, számos funkció van, számomra közepesen ergonomikus, jó választás. 

Microsoft Whiteboard
Microsoft Whiteboard

 

Fehértábla-alkalmazások

Ha csak arra van szükségünk, hogy gyorsan könnyen rajzolhassunk digitálisan a tanteremben vagy online (és nem igényeljük a megosztást, együttműködést), akkor vannak a Jamboardon kívül is lehetőségek.

Íme két példa:

Érdemes megemlíteni a Kahoot! alkalmazásai közé tartozó Whiteboard.fi-t is, amely kicsit fordítva működik, ugyanis itt nem egy tábla van megosztva, hanem a tanár követheti a tanulók saját tábláit. Ingyenesen egyszerre csak egy, max. 20 fős csoporttal dolgozhatunk, legfeljebb 2 órán keresztül. Ezt a OneNote Osztályjegyzetfüzet üzembiztosabban tudja, 

Végül

A cikk 2023. novemberében íródott és könnyen lehet, hogy a jövőben megjelennek még új lehetőségek vagy bővülnek az eddigiek. A Google ezzel az üzenettel búcsúzott, tehát még jelentkeznek ez ügyben.

„Az elkövetkező hónapokban tájékoztatni fogjuk arról, hogy milyen egyszerű módszerekkel őrizheti meg a Jamboard-adatait, illetve telepítheti át őket néhány kattintással a FigJam, a Lucidspark és a Miro szolgáltatásba, még jóval a Jamboard alkalmazás 2024 végén történő leállítása előtt.”