Nehéz felhők

A felhő nem zöld. Színre sem, de környezeti szempontból is erősen kérdéses. Persze informatikai értelemben említem a felhőt, amelyre némelyek úgy tekintenek, hogy az valaki más tárterülete, számítógépe messze-messze. Messze, de azért a bolygónkon.

A felhőszolgáltatások kétharmadát a világon az Amazon, a Microsoft és a Google biztosítja. A felhő használata ma mindenkinek természetes, aki mobiltelefont, e-mailt használ, tartalmat fogyaszt vagy fotókat, videókat tárol stb., ám ez olyan komplex rendszereket jelent, amelyekre környezeti szempontból is oda kell figyelni. 

A nagy adatközpontok olyan nagy mennyiségű energiát igényelnek az üzemeltetéshez, hogy azok gyakran saját erőművekkel rendelkeznek, hogy a működést és a hűtést maradéktalanul el tudják látni. Nem csoda, hogy a technológiai szektor a megújuló energia legnagyobb vásárlója. Ez jobb, mintha fosszilis energiahordozókból nyernék az energiát, de ettől még sok technológiai problémát kell megoldani a működtetés során, a hűtés során nyert maradék hővel is kezdeni kell valamit és az elektronikus hulladék is jelentős. 

Hogy érintik ezek a kérdések a felhasználókat? Tudatosabb használattal csökkenthető a felhőszolgáltatás ökológiai lábnyoma, azaz a Földet terhelő hatása. A kriptovalukához kötődő “bányászat” őrületes energiafogyasztásáról itt most nem esik szó.

E-mail

Két évtizede egy ismerősöm azzal büszkélkedett, hogy ezernél is több olvasatlan e-mailje van. Szerencsére nem informatikával és oktatással foglalkozott. De.

Sokféle számítás található a neten, de az bizonyos, hogy a feleslegesen tárolt e-mailek rengeteg tárhelyet tartanak fenn, azaz feleslegesen fogyasztják az erőforrásokat. Ezen kívül jelentős a kéretlen e-mailek (spam) forgalma is, amelyek küldözgetése ugyancsak energiát pazarol.

Ha az e-mailek karbonlábnyomát nézzük, akkor egy átlagos elektronikus levél elküldése 4 g CO2 egyenértéknek felel meg. Persze vannak vaskosabb e-mailek is és nem mindegy, hogy az eszközünk (telefon, laptop stb.) mennyire harapja az energiát. Ez nem sok, de tudjuk, hogy mennyire egyszerű rövid idő alatt sok e-mailt küldeni (talán feleslegesen), így a szorzás már nagyobb értékekhez vezet.

A The Good Planet szerint, ha a világon minden e-mail felhasználó kitörölne 10 e-mailt, az kb. 39 ezer tonna CO2 egyenértéket jelentene. Egy rendes e-mail forgalom esetén a napi 10 e-mail kitörlése is abszolút reális.  Rengeteg számadat van és különböző összehasonlításokat is lehet készíteni, de aki érti, hogy minden kis lépés számít, azt nem kell győzködni. Címke is született erre a témára: #delete10emails.

Néhány tanács:

  • Töröljük ki a szükségtelen e-maileket!
  • Iratkozzunk le a felesleges hírlevelekről, listákról!
  • Gondoljuk meg, hogy egy választ tényleg minden címzettnek el szeretnénk küldeni!
  • Ne pakoljuk tele az emaileket felesleges grafikákkal!
  • Kerüljük az egyszavas (válasz)e-maileket!
  • Ne küldjünk ki a nagy fájlokat mellékletként! Sokkal jobb, ha elhelyezzük azokat egy tárhelyen és linket küldünk.


Tárhelyek

A régi vadnyugati filmekben mindig lőttek, de ritkán töltöttek a jó fiúk és a rossz fiúk egyaránt. Most már a mobiltelefonokkal mindenki fényképez és videókat készít, sokszor a beállításra, képkivágásra, fényviszonyokra stb. nem figyelnek, majd jó lesz valamelyik. Ha utólag nem töröljük ki a rosszul sikerült felvételeket vagy azokat, amelyekből x db ugyanolyan van, akkor egy idő után sok gigabájtnyi helyet foglalnak. Ha a felhővel való szinkronizálás be van kapcsolva (biztonsági szempontból jó ötlet), akkor az anyagaink a nagy adatközpontok vendégszeretetét élvezik. A gond akkor van, ha ezek között rengeteg a felesleges, szükségtelen, hibás fotó, videó, fájl. Jobb telefonokkal még nagyobb fájlok készülnek, még több helyet foglalva.

1 GB-nyi tartalom tárolása a felhőben kb. egy milliószor több energiát igényel, mintha csak a saját eszközön lenne. A Föld energiaigényéből mintegy 1%-ot az adatközpontot igényelnek és ennek is jó része a hűtéshez, a légkondicionáláshoz szükséges.

Néhány tanács:

  • Töröljük ki a szükségtelen fotókat és videókat, így a duplikáltan vagy töbszörözötten meglevőket, a hibásakat is!
  • Fényképezés előtt is gondolhatunk arra, hogy szükségünk lesz-e a felvételre.
  • Vásárolhatunk több online tárhelyet, sok helyen elérhető, de inkább csak akkor, ha tényleg szükségünk van rá.
Google Data Center, Council Bluffs Iowa
Google Data Center, Council Bluffs Iowa, credit: Chad Davis (https://www.flickr.com/people/146321178@N05)

Mesterséges intelligencia

Az egyre több helyen megjelenő mesterséges intelligencia alkalmazások jelenlegi sikere abban is gyökerezik, hogy jelentősen megnőtt a számítási kapacitás, egyre több processzor, egyre több szerver dolgozik. Ez nem ingyen van.

A mesterséges intelligencia generatív modelljeinél nem csak az üzemeltetés, hanem a tanítás is irtózatos mennyiségű energiát igényel, amelynek a környezetre gyakorolt hatása is jelentős. A nagy nyelvi modellek esetén több száz milliárd paraméterrel dolgoznak és a tanítási folyamat több száz tonnás CO2 egyenértéket jelent karbonlábnyom tekintetében.

Egy ChatGPT keresés önmagában százszor annyi energiát igényel, mint egy Google keresés. A képgenerálás ezen is túltesz, mert egy kép készítése annyi energiát emészt fel, amennyit egy átlagos hűtőszekrény fogyaszt 5-30 perc alatt vagy éppen annyit, ami elég egy telefon feltöltéséhez. Egyre több érdekes kutatásról lehet olvasni e témában.

Bizonyára sokat fog fejlődni még a technológia, optimalizálják a tartalomgenerálást, de azért nem baj, ha akkor és annyit használjuk a generatív MI-t, amennyire ténylegesen szükségünk van. A túl sok MI-generált kép már annyira ellep mindent, hogy nem biztos, hogy nem lesz túl sok, mint annak idején a clipartok.

A nagy informatikai cégek fogadkoznak és kísérleteznek, vízalatti adatközpont is van és a Holdra is terveznek ilyet. Azért rajtunk is múlik.