BETT 2024 – új játékok

A BETT Show 1985 óta tartó történetében sokszor voltak fordulatok, a helyszín is változott, a látogató közönség is, a szervezők is. A rendezvény eredetileg egy taneszközkiállításként indult, ám az ezredfordulón a digitális technológia teljesen átformálta a BETT Show-t. A COVID-19 járvány után a digitális eszközök iránti érdeklődés lecsökkent, az online oktatás tanulságai sok helyen nem mentek át a gyakorlatba, az oktatási piac kisebb lett és nagyon úgy fest, hogy több helyen az oktatásmódszertan szintjén is inkább a visszarendeződés jellemző (sajnos).

CanvaA BETT Show már 2023-ban sem volt nagyterületű és a látogatók sem tértek vissza olyan tömegekben, mint 2020 előtt. A szervezők változtattak a belépőjegyek kiosztásán, így a céges látogatók borsos árat kellett fizessenek, a regisztráltakat nagyon gyakran bombázták előzetes figyelmeztetésekkel.

Az újdonságok közé sorolnám a Table Talks címmel rendezett kerekesztal-szekciókat és a gyakorlati workshopokat (Tech User Labs), amelyek a kiállítási tértől elválasztva kaptak helyet. A BETT 2024 jellege a fentiek miatt egy szakmai konferencia irányába mozdult el, a kereskedelmi jelleg csökkent. Ennek az is oka lehet, hogy vélhetően kevesebb kiállítót tudtak megszólítani, így szellősebb volt a két csarnok, több idő és tér volt a tájékozódásra, a kiállítókkal való beszélgetésekre és az előadásokra is, amelyek a fentebb említett helyeken kívül standoknál is és külön termekben is zajlottak.

Kellemes újdonságok kódoláshoz

A kiállításon most is jelen voltak a programozással és robotikával foglalkozó cégek is, azonban ez a terület már nem újdonság (talán már nálunk sem). Több MI-alapú megoldás is van a robotikában, de ezek már a ChatGPT megjelenése előtt is léteztek, azonban akkor nem volt még ekkora a hype.

Ozobot

A diónyi méretű minirobotról híres márka standján meg lehetett csodálni az ORA nevű robotkart, amely akár egy Ozobot BIT-et vagy EVO-t is fel tud emelni és át tud helyezni. 

ORA

Photon és barátja

A Photon robot már korábban is kedvencem volt. Idén a stand újdonsága a cég Classio nevű robottársnak szánt eszköze. Ez egy gurulni képes eszköz, a tetején egy fejhez hasonló kijelzővel és a Photon robotnál is meglévő két szarvacskával. A Classioba integrálták a ChatGPT-t és a Google Teachable Machine-jét, tanítható és a nyelvtanulásban is társ lehet. A Photonhoz hasonlóan a sajátos nevelési igényű gyerekeknél is használható.

Classio
Új Makey Makey-kiegészítő

A BBC micro:bitet a Makey Makey sem hagyta figyelmen kívül, ezért előállt egy olyan kiegészítővel, amellyel a micro:bit kimenete billentyűzethez rendelhető. A Code-a-key Backpack nevű eszközbe illesztett micro:bitet például egy kesztyűhöz rögzítve kézmozdulatokkal irányíthatunk akár egy játékot.

Makey makey
Környezet és micro:bit

Üde és zöld színfolt a Forward Education által készített, kifejezetten a környezetre koncentráló Climate Action készlete, amelyben van szélturbina, okos jármű és okos kertészkedés. Hasznos lehet azoknak, akik nem a nulláról szeretnék összebütykölni az eszközöket.    

Forward
Áramkör rajzoló készlet

A papíráramkörök jó játékok és többféle megoldás is van a vezető ragasztószalagtól az alufóliáig, de az OKDO standjánál volt egy eszköz, amely elektromosan vezető festékkel “rajzol” áramkört.

áramkör

A számomra immár 22. BETT Show természetesen más érdekességekkel is szolgált. A mesterséges intelligencia generatív alkalmazásai, elemző és mélytanulási megoldásai számos szoftverben megjelentek vagy éppen megjelenés alatt vannak. Ilyen fejlesztők pl. a Microsoft (Copilot, M365, Teams), a Google (Classroom) vagy akár a díjat nyerő magyar Redmenta, a szintén komoly standdal jelentkező Canva, Kahoot!, valamint a szerényebben megjelenő, de számottevő MagicSchoolAI, Quizizz.

Érdekesség, hogy idén először jelent meg önálló, nagy standdal a Meta (VR-alkalmazásokkal), de ide sorolható a Padlet is, amely jelentékeny standdal vetette észre magát. Néhány edtech cég a korábbinál jelentősebb formában jelent meg és nagyon jó bemutatókkal várta a látogatókat, ilyen a Kahoot!, az EdPuzzle és a Kami is. A Nearpod, a Wakelet, a Lumio, a Quizizz egy-egy nagyobb céges standon belül kaptak helyet.

Idén ezeket ragadtam ki az élmények közül. 2025-ben jön a jubileumi 40. BETT Show Londonban.