Művészet vagy MI?

Da Vinci stickies

Az Experiments with Google oldalon hosszú évek óta gyűlnek az érdekesebbnél érdekesebb kísérleti projektek. A mesterséges intelligenciával már akkor találkozhattak az oldal látogatói, amikor a ChatGPT még nem volt „víz”, ami a csapból (is) folyhat manapság.

Experiments with Google

A 2009 óta bővített gyűteményben most már ezernél is több érdekességet lehet kipróbálni közel 20 témakörben (pl. AR, Android, Chrome). Mielőtt hozzákezdünk, érdemes tudni, hogy az oldalról elérhető alkalmazások esetenként nagy számításigényűek és ezt a számítógépünkön meg is érezhetjük némi lassulás formájában.

A művészeti projektek tekintélyes részt tesznek ki, ebből mazsolázunk most. A témák értelemszerűen sokfélék, egy „mazsolázgatás” óhatatlanul csak szubjektív lehet.

Néhány érdekes témakör:

  • 3D agyagozás, híres cserépedények másolatainak elkészítése (vagy inkább annak megkísérlése) (3D Pottery)
  • hangverseny komponálása operaénekesektől „eltanult” hangmintákkal (Blob Opera)
  • puzzle kirakása online társakkal (Puzzle Party)
  • egyiptomi hieroglifák tanulmányozása (Fabricius)

 

Művészeti érzés-térkép

1500 festményhez rendeltek érzéseket úgy, hogy 1300 embert kérdeztek meg, mi a vélemynük róluk. A festményekhez hozzárendelték a 25 féle érzés közül azokat, amelyeket a megkérdezések alapján jellemzőnek találtak az adott alkotáshoz. Az eredmény egy képlékeny „térkép”, amelyen kedvünkre böngészhetünk az általunk választott érzéshez kapcsolódó festmények között. Minden festménynek megvannak a fontos adatai is.

Az alkotásokra közelítve megtaláljuk azt is, hogy a megkérdezettek milyen érzéseket társítottak az adott festményhez, valamint azt is, hogy hol tekinthető meg a műalkotás a valóságban.

Albertina festményEmotions Map

Például Alekszej Javlenszkij orosz avantgárd festő 1910-es alkotása a Fiatal lány virágos kalappal című festménye, amely a bécsi Albertinában látható, 47%-ban az elegáns jelzőt kapta. Ezen kívül a szeretet/szerelem, az odaadás, a nyugalom és a derű is kapott szavazatot, tehát azoknál az érzéseknél is megjelenik ez a festmény.

 

Mi  párosítunk, a MI rajzol

Ezzel a játékos alkalmazással Leonardo da Vinci rengeteg rajzából készült cetlik közül párosíthatunk össze kettőt, majd a mesterséges intelligencia a nagy reneszánsz mester stílusában készít rajzot az asszociációról.

Da Vinci stickies

A Google gyűjteménye képet ad a digitális technológia lehetőségeiről, közben elgondolkodtat, teret enged az asszociációknak, az alkotásnak és a kreativitásnak is, miközben műveltségi témakörökkel találkozhatnak a látogatók.