Kedvencek temetője

Nagyon meglepődnénk, ha bejelentenék, jövőre megszűnik a világ összes ollója vagy kávéfőzője. Kereshetnénk új eszközöket helyettük mindarra, amire eddig használtuk őket. A digitális eszközök és alkalmazások világában ez nem is olyan ritka, bár ettől ez nem mindig kellemes. Persze olyan alkalmazások is eltűnnek vagy átalakulnak, amelyek nem igazán váltak be és örömteli a változás. Öröm vagy bánat, de két évtizede minden évben elbúcsúzunk olyan szoftverektől vagy alkalmazásoktól, amelyek a tanulásban, tanításban használatosak voltak. 2023 végén is van néhány alkalmazás, ami hiányzik vagy hiányozni fog.

Névváltoztatás

Az alkalmazások névváltoztatása mögött legtöbbször tulajdonosváltás vagy új befektető áll, de az is lehet, hogy a marketing indokol új nevet. A ma már Flipként ismert, videós tartalmakkal dolgozó alkalmazás elődje Vidkuként vett repülőrajtot, majd utána abban az irányban fejlődött Flipgrid néven, amit ma is ismerünk. 2022-ben lett a Flipgridből Flip, kicsit átrendezett, átgondolt funkciókkal. Érdemes kipróbálni.

A ma is népszerű Wordart is Tagulként kezdte és 2009 óta népszerű, de a Padlet is Wallwisher volt korábban. A Twitter is nevet változtatott nemrégiben, de ez igen messze esik az oktatástól. 

Flip nevek

Változó konstrukció

WakeletNincs ingyen ebéd. Nincs ingyenes alkalmazás sem valójában. Úgy gondolom, hogy nagyon rendben van, ha valaki tananyag készítéséért, tartalom szolgáltatásáért, munkánkat segítő eszközéért fizetünk. A kérdés az, hogy a pedagógusok meg tudják-e vagy meg akarják-e fizetni az tanításban használható alkalmazásokat. Sokan megteszik és sokan nem teszik meg. 

Számos nagyszerű alkalmazás és szolgáltatás van, amely ingyen nem vagy csak korlátozottan használható. Van, hogy azért fizetünk, hogy reklámmentes legyen a felület (ez az iskolában nagyon fontos) és van, hogy azért, hogy a tanításhoz elengedő lehetőségünk legyen. A fizetős Kahoot! gazdagabb, komplexebb, bár az ingyenes is használható. Az ingyenes Quizizz jelenleg többet ad az ingyenes Kahoot!-nál, de a prémium felhasználók itt is jól járnak. Az utóbbi években a Padlet, a Quizlet és a Redmenta is váltott a konstrukcióján.

Az idei évben, a 2014-es alapítású és korábban évekig teljesen ingyenesen használható Wakelet tért rá arra az útra, hogy bár tényleg igen alacsony áron, de fizetőssé teszi a szolgáltatást (kisebb funkció szűkítéssel együtt). Most ez az összeg kb. 2 tábla csoki árával egyenlő. A nehézséget az adja, hogy az előfizető által megosztott gyűjtemény az ingyenes felhasználók kvótáját is fogyasztja. A nem előfizetőkkel nem oszthatunk meg háromnál több kollaboratív gyűjteményt, hiába vagyunk mi előfizetőként jogosultak többre.

Kivezetés

Annyi alkalmazást szüntetnek meg, hogy például a Google, az Apple vagy a Microsoft megszüntetett megoldásai számára emlékweboldalak is vannak. A cégek, szolgáltatók általában nem foglalkoznak a felhasználóik véleményével, ha ez nem profitbefolyásoló tényező, tehát nekünk kell pótlást találni.

A Google listáján több olyan is van, amely az oktatásban kedvelt eszköz volt. Ilyen például a kísérletezésben használt Science Journal (2016-2020), a virtuális valósághoz kapcsolódó Google Cardboard (2014-2021) és az Expeditions (2015-2021).

Google Cardboard

Google Cardboard (credit: K.W. Barrett https://www.flickr.com/photos/barrettelementary)

A 2023-as év nagy vesztesége a már évek óta nem fejlesztett, de még működő Metaverse AR-alkalmazás volt, amellyel kiváló játékokat lehetett készíteni kiterjesztett valóságba. 

Az év legsokkolóbb bejelentése a Google népszerű alkalmazásának, a Jamboard-nak a 2024-es kivezetése volt. Bár a Google ajánlott 3 utódot, a felhasználóknak mindenképpen plusz munka átállni egy új eszközre, itt olvasható egy kis összefoglaló erről. A Jamboard kiemelkedően jó volt, egyszerűsége volt az egyik vonzereje, nagyon fog hiányozni, ugyanis pont ugyanilyen alkalmazás nincs a horizonton.

Ötletbörze Jamboardon

Valaha kedvenc volt a Photosynth, a Movie Maker, a Wallame, a Panoramio, iGoogle, Picasa is. Minél régebbi felhasználója valaki a digitális világban, annál több ismerős nevet talál a kedvencek temetőjében (is).